Alt Du Trenger å Vite Om Skaugum Bestikk

Hvilket Skaugum Bestikk Er Rett For Deg? - Annikas Hus
Skaugum bestikk er et tradisjonelt norsk bestikk som først ble produsert i 1943. Siden da har kjennskapen til det håndlagde bestikket økt betydelig og er elsket av mange Nordmenn, den dag i dag. Men selv om bestikket har sett likt ut siden den første produksjonen i 1943, har det kommet til flere varianter i sortimentet. Derfor skriver jeg denne artikkelen i håp om å hjelpe finne det rette bestikket for deg.

Skaugum bestikket vil du ha i mange år fremover, og det er derfor viktig å ha all informasjon tilgjengelig for å ta det rette valget for deg. Vedlikehold av materiale, vask av bestikket og hva det koster.

 Bestikk:

Krever behandling? Tåler oppvaskmaskin? Hva koster 18-deler? (6 pers.)

Teak

Ja, les videre Nei 5 489kr

Fjord

Ja, bruk Olje fjord
Les videre

Nei 6 189kr

Svart

Nei Ja 4 779kr

Hvit

Nei Ja 4 779kr

Nå har du en liten oversikt over de forskjellige variantene, les videre for å få en dypere forståelse.

Velg det som gjør deg fornøyd!

I all hovedsak er det to forskjeller på Skaugum bestikk, Plastskaft med farger og Bestikkskaft i tre. Mange velger treskaft fordi de forbinder det med Skaugum og de liker den klassiske looken. Tre har vært en stor del av norsk design og det er derfor naturlig at mange setter pris på denne egenskapen i norsk, tradisjonelt bestikk.

Andre foretrekker plastskaft, og alle år hvor jeg har solgt Skaugum bestikk begrunnes det som oftest med disse tre årsakene:

1. De er rett og slett enklere å vedlikeholde, da de kan vaskes i oppvaskmaskin og ikke trenger å behandles med olje.
2. De rett og slett foretrekker farger som hvit og svart på bestikket, over treskaftet.
3. Det fargede bestikket er rimeligere enn med treskaft.

Hvit Skaugum bestikk

Ikke bare er Skaugum bestikk håndlaget og behagelig for øyet, men de er av høy kvalitet og har en rik historie som du kan lese mer om senere i artikkelen. Metallet i bestikket er 18/10 stål som holder høy standard med tanke på hardhet og holdbarhet. Bekjente og tidligere kunder snakker varmt om sitt bestikk og kvaliteten. Mange har hatt det i flere tiår og sverger ved at det er like fint som den dagen de fikk det.

Hvordan vedlikeholde Skaugum bestikket mitt?

Skaugum bestikk tåler mye og har lang holdbarhet. Likevel er det viktig å ta godt vare på bestikket, slik at du kan ha det i mange år framover. Bestikket med treskaft kan over tid begynne å tørke ut, da kan man behandle det med nøytral luktfri olje. For Fjord, som er norsk ubehandlet eik, finnes det en egen olje som anbefales for Fjord. Jeg vil påpeke at vi har fått tilbakemeldinger fra kunder som har hatt bestikket i mange år, og de påpeker at dette er en prossess de meget sjeldent må gjenta. Så lenge man ikke vasker trebestikket i oppvaskmaskinen, vil det holde veldig lenge.
For å oppsummere:

Om ditt Skaugum bestikk i tre tørker ut eller endrer farge, vil nøytral luktfri olje gjøre det så godt som nytt. For Fjord har vi en egen olje som laget spesielt for dette bestikket.

Hvordan vasker jeg Skaugum bestikket mitt?

Når det kommer til vask av bestikket, er det et skille på plastskaft og treskaft. Plastskaft kan som "de fleste andre" bestikk vaskes i oppvaskmaskinen på vanlig måte. Når det kommer til treskaft bør det absolutt ikke vaskes i oppvaskmaskinen, men bør vaskes for hånd. Dette er fordi bestikket vil tørke ut mye raskere, og i enkelte tilfeller kan farge på bestikket endre seg. På grunn av dette er det også anbefalt å unngå la bestikket være liggende i vann.
For å oppsumere:

Skaugum bestikk med treskaft bør ikke vaskes i oppvaskmaskin, men for hånd. Bestikket med plastskaft som sort og hvit kan fint vaskes i oppvaskmaskinen. Gjerne på finvaskprogram.

Historien bak Skaugum bestikk

Før start hadde bestikket navnet "Märtha", men de kom i konflikt med en annen bedrift angående retten til varemerket. Det var en tung og frustrerende tid, men styreleder på den tiden, Jens Christian Hauge, tok raskt fatt i situasjonen. Han ringte sin venn Kong Haakon og stilte spørsmålet: - Kan vi bruke navnet "Skaugum"?
Til det svarte den daværende kongen: Ja.
Siden den dagen har produktene vært laget under navnet Skaugum.

Dagens Eier er May Britt er tredje generasjon i familiebedriften, og driver Skaugum sammen med Bernt. Å bidra til verdiskapning både innad i bedriften og i kommunen er svært viktig for paret. Nylig har de også inngått et samarbeid med Snøhetta for skape dekketøy for Skaugum i porselen for å utfylle ditt bord med norsk design.

Bestikket har i all tid vært produsert for hånd. Stålet varmes opp til 1035 grader, og deretter brukes en hydraulisk hammer får å slå metallet ned i den ønskede formen. Skaugum sine plastskaft støpes og treskaftene sages og freses. Hver enkelt del skjeftes, poleres og bores for hånd på maskiner fra en annen tidsalder.

Se vårt utvalg av Skaugum Bestikk


Skriv en kommentar

Merk at kommentarer blir moderert før de vises

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.